Wednesday, May 7, 2014

CONGO BARS

Assalamualaikum
Mengadap PC sekejap sementara tunggu geng nak gi kafe, beli sarapan dan semestinya neslo ais mendahului senarai hehehe...

Hai, pagi yang indah hari ini, matahari memancar menerangi bumi Allah. Hari ini aku nak berkongsi resepi congo bars. Ia sejenis brownies tau. Dah banyak kali buat dan aku setia menggunakan resepi daripada  Kak Rima nun jauh di Singapura. I adore her baking/cooking/decorating skills. Minta izin kak rima untuk share your fantabulous recipe ye..tq
Kebelakangan ini agak kerap jugak buat sebab bila post dalam FB, ramai kawan2 yang menempah, nak merasa. Aku takdelah amik order tapi bila kawan2 request tu, buat je la sebab kesian kawan2 kan.
So, apa kata kita lihat resepi congo bars. Jom-jom...

BAHAN-BAHAN:

150g mentega
300g gula perang -aku kurangkan 250g
3 biji telur
2 3/4 cawan tepung gandum
2 1/2 sudu teh baking powder 
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh esen vanilla
100g coklat chip

HIASAN -optional
Coklat Chip
kekacang- badam (slice or nib) , kuaci, kuaci labu untuk hiasan

CARA-CARA
Ayak tepung bersama baking powder dan garam. Ketepikan
Panaskan oven 170'C
Dalam mangkuk, putar mentega dengan gula perang hingga sebati, bila tengok mentega dah bercampur dengan gula tu consider done. Masukkan telur sebiji demi sebiji. 
Masukkan tepung, putar dengan speed rendah hingga sebati. Masukkan coklat chip.
Alas loyang dengan kertas minyak, sapukan dengan sedikit mentega. Pas tu tuangkan adunan ratakan dengan spatula. Tabur coklat chip dan kekacang untuk hiasan. Bakar selama 20 minit atau cucuk dengan lidi, bila lidi keluar bersih maksudnya brownies kita dah masak. Jangan overbaked ye. Sejukkan dan ready untuk dipotong.

Selamat mencuba.

 * boleh variasikan dengan masukkan kekacang tu dalam adunan. Kita yang buat dia...sukahati kita la nak buat macamana kan hehehe...

No comments:

Post a Comment