Thursday, April 24, 2014

PENGAT TAPAI UBI KAYU

Assalamualaikum...
Bersiaran jam 9.00 pagi, perut mcm nk sesuatu... harus nak mintak neslo ais ler tuh (minuman ruji di waktu pagi hehehe )

Hari ni aku nak share dengan korang pengat, ni masuk dalam kategori  dessert..pencuci perot hehehe...Kalau di Kelantan, tapai ubi kayu kami tak makan direct macam tu..macam tak kena je...tapai ubi kayu mesti dimasak atau diolah dalam bentuk lain sebelum dimakan. Sebagai contoh kami akan buat tapai goreng, pengat tapai, cendol tapai dan lain-lain yang orang lain pandai buat tapi aku tak pernah makan hahaha. 
Oklah tak yah cakap banyak, jom check tgk mcamana nak masak pengat tapai yang best ni...feveret kawe nih. Biasanya makanan authentic kelantan ni dimakan ketika bulan puasa. Memandangkan bulan puasa dh lepas so oleh je makan time minum petang, or buat desert kalo ada mkn2 kt umah. Penggemar tapai ubi mesti suka punya, biasalah lari dari kelainan, asyik makan tapai ubi mentah/letak dlm cendol/goreng, meh try buat yang ni. Anda pun boleh jadikan ia feveret anda juga hehehe (cam iklan pulak)
BAHAN-BAHAN
1 bungkus tapai (dlm 4-5 ketul)
1 cawan santan/ 1 kotak santan segera (aku pakai jenama  M&S)
3 sudu makan gula (ikut manis) - rasa dulu santan, sebab tapai dh manis. Ikut tekak masing-masing
secubit garam
daun pandan
5 kuntum bunga cengkih

CARA-CARA
Masak santan,daun pandan dan bunga cengkih dengan api sederhana hingga mengelegak. Kacau sentiasa supaya santan tak pecah minyak. Masukkan tapai, kacau perlahan-lahan takut tapai hancur. Letak garam. perasakan, jika tak cukup manis, boleh tambah gula.
Sejukkan dalam peti ais sebelum makan..mmg marbeles.

Selamat mencuba!

1 comment: