Assalamualaikum..
Dah petang dah..menunggu masa untuk balik ke rumah.
Hari minggu lepas, aku ada buat kenduri kecil-kecilan, jemput family n jiran terdekat untuk sambut birthday kakak. Maktok pun datang sama, dia bawak plk nenas sebijik.
Hajat hati malam tu nak makan colek je dgn En.F, tapi dh kupas2 tu masam la pulak. Trus potong, simpan dlm peti ais, buat pajerilah.
Setelah 2 hari duk terperap, semalam berlakulah kejadian pajeri nenas. Resepi ni aku belajar daripada Maktok Esah, orang Tepeng. Belah2 utara masak kari mmg takleh celen, aku org belah pantai timur bab2 kari ni tak pandai sangat. So jom kita tengok. Mungkin resepi ni biasa je tapi untuk mereka yang baru nak berjinak2 dengan periuk belanga, mohler tengok ye. Simple je
BAHAN-BAHAN:
1 biji nenas- kupas, buang mata, potong 2 atau 4..ikut suka
5 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*
rempah tumis-kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga
1 paket serbuk kari daging- aku pakai adabi
5 sudu besar kerisik
3 cawan santan
Garam
Gula
*dimayang
CARA-CARA:
Panaskan minyak, masukkan rempah tumis..bagi bau..masukkan bahan yang dimayang. Tumis hingga kekuningan. Masukkan serbuk kari yang telah dijadikan pes, tumis hingga pecah minyak. Pastikan kari betul-betul garing.
Masukkan nenas, santan dan kerisik. bila menggelegak dan perasakan. kalau guna nenas yang manis, kurangkan kadar gula. Masak hingga nenas lembut dan kuah agak pekat oleh faktor kerisik. Dah sesuai rasa, bolehlah angkat dan hidangkan..yummeh
Pajeri sejenis masakan yang manis. Pastikan kadar gula dan garam adalah seimbang. Sedap dimakan dengan ikan temenung goreng.sedapnya...
No comments:
Post a Comment